BeFunky_tonttu_07.jpg-normal.jpg

Epävirallisen joulukalenterin idea? Ks. Luukku 1: http://pappila.vuodatus.net/lue/2013/11/epavirallinen-joulukalenteri-luukku-1-kuuntele-ja-laula-joululauluja

Tarvikkeet:

- Tee-/kahvikuppeja (kirpparilta, minun omat ovat Pelastusarmeijan kirppikseltä)

- Steariinia (vanhoista kynttilänpätkistä, jos haluat olla ekologinen... tai minun tapauksessani: suoraan kaupasta)

- Sydänlankaa (taas halusin helpottaa hommaa ja ostin valmiita pätkittyjä ja vahoitettuja sydänlankoja, joissa on metallinen pohjakappale valmiina, rullalanka olisi toki edullisempaa)

- Halutessasi kynttiläväriä

- Kattila sulattamiseen (sulatetaan vesihauteessa, joten se tuplapohjakattila olisi varmaan tässäkin hyödyllinen... sellaisen puuttumistahan kiroilin riisipuuron keittämisen yhteydessä!), kauha (en lähtisi ihan parhaita astioitani tähän tuhlaamaan)

- Pillejä ja teippiä tai muita nerokkaita ideoita... :D

Alright! Let's go:

1. Laita steariini vesihauteeseen. (Jos käytät kynttilän jämiä, sinun on täytynyt poistaa niistä sydänlangat ja nuijia ne muruksi ennen tätä vaihetta, kaulin ja muovipussi on toimiva yhdistelmä)

2. Kun steriini alkaa sulaa, voit lisätä kynttiläväriä (sitä ja muita kynttilänvalmistustarvikkeita voi tilata muun muassa Lahtisen vahavalimosta http://www.lahtisenvahavalimo.fi/) Värin aikaan saamiseksi ei tarvi montaa pipanaa väriä, mutta se, mitä opin, on että kolmella pipanalla aikaan saatu kohtalaisen tumma sininen haalenee melkoisesti kuivuessaan, eli halutessasi tumman värin, laita enemmän napsuja! Minä en kyllä edes halunnut, joten ei väliksi mutta oikean värin saaminen vaatii varmasti harjoitusta.

3. Minä sulatin noin 1 1/2 kupin sisällön verran steariinia kerrallaan ja lisäsin siihen kolme nappia väriä. Kun kaikki steariinikökkäreet ovat sulaneet, on aika valuttaa sula kuppeihin. Tässä ei oikeastaan tarvi juuri pelätä polttavansa sormiaan, steariini kuivuu huippunopeasti osuessaan sormeen, eikä polta (toisin kuin sula sokeri. Nimim. Toista viikkoa palovammoista kärsivä)  

Fotor1125224341-normal.jpg

 4. Hankala osuus on saada sydänlanka pysymään suorana kupissa. Pelkän langan kanssa tämä osuus on vielä hankalampi. Metallipohjaisen sydänlangan voisi ehkä liimata kiinni kupin pohjaan? Minä kuitenkin olin luova ja tuin sydämen paikalleen kahden juomapillin ja teipin avulla.

5. Käytin kauhaa steariinin lappaamiseen kuppiin. Sitten siirsin kupit kuivamaan. Steariinin pintaa ei pidä missään nimessä mennä sörkkimään kun kuivaminen on kesken ja jos kupin reunalle on jäänyt ylimääräistä steariinia, ne rapsutetaan pois vasta kun kynttilä on kovettunut.

6. Kuivava steariini näyttää ällöttävän kökkäreiseltä (ainakin minulla), ulkonäkö paranee kuitenkin sen kuivaessa loppuun. Edelleen, älä sörki pintaa!

Fotor1125231833-normal.jpg

7. Kun kynttilä on kuiva, rapsuta pois ylimenneet steariinit. Liimaa kuppi asettiin ja katko sydänlangat sopivan pituisiksi.

Idean näihin kynttilöihin sain alunperin Miia Seppälän Kaarnasydän ja sammalkranssi-kirjasta. Sitä suosittelen kaikille askartelusta ja joulusta innostuneille ihmisille.

Ai niin, tilasin kilon steariinia, se riitti juuri 4 teekuppiin ja 3 kahvikuppiin. Pienemmät kahvikupit vievät tietysti vähemmän massaa. Niitä saisi kilon pussista tehtyä ehkä kymmenisen kappaletta, isoja teekuppeja ehkä 5-6. Jos aiot aloittaa sarjatuotannon, hanki suosiolla enemmän!

Valoisia teehetkiä!

xoxo,

minä