1.jpg

Toinen lahja. Liian helppo?  Kisan jännittävät viimeiset hetket teille tarjoaa Pappilablogin facesivu. Kumpi voittaa, Tuula vai Heidi - Heidi vai Tuula?

Asiaan... Meillä on vanhan Kotkan kasvatuksentiimin kanssa ollut tapana vaihtaa joululahjoja. Nythän olemme tosin jo yhdistyneet Lankkarin tiimin kanssa ja ensi vuonna Kymi liittyy joukkoon. Sitten onkin jo tiimi niin iso, että näillä palkoilla ei hankita kaikille joululahjaa...

Minä olen aina tosi myöhässä lahjanhankinnan kanssa. Tai siis mun lahjat ovat aina valmiina jouluviikolla, mutta tuppaan unohtamaan, että nuo nuoriso-ohjukset ovat silloin jo usein karanneet joululomalle. Niin olen sitten joinakin vuosina jättänyt lahjat lokeroon ja ovat saaneet ne sitten, kun ovat suvainneet joululomiltaan palata.

Nyt minun piti olla ajoissa... Olin päättänyt tehdä itse fudgeja ja askarrella niille purkit. Aloin jo loka-marraskuussa syömään tosi paljon majoneesia, että saisin sopivat purkit. Kaikki tämä teidän tähtenne, rakkaat työkaverit! Hommasin marraskuussa Purnukasta kolme tarkoitukseeni sopivaa piparkakkumuottia kansien koristeeksi. Toteutus vähän jäi... Yritin tosin valmistaa fudget heti Tukholmasta palattuani, mutta ensimmäinen versio paloi pohjaan ja muodosti kivikovan levyn, joka oli ruskea, eikä vaaleanpunainen, niin kuin piti. Yritin sahata sitä leipäveitsellä, mutta veitsi ei purrut. Yritin jyrsiä hampaillani palaa reunasta, mutta päättelin, että hampaat antavat periksi ennen karamellilevyä. Lopulta löin levyn tosi kovaa pöydänkulmaan ja se halkesi paloiksi.

2.jpg

^Kuka haluaa fudgea?

Tämän piti siis olla tonttufudgea, ainoa Louise's spis-blogin fudgeohjeista, jota en ollut vielä kokeillut. Johtuen siitä, että en ole löytänyt pääainesosaa Suomesta... Nyt toin Tukholmasta 2 pussia JuleSkum-karkkeja. Onneksi kaksi, sillä ensimmäinen fudgeseos tosiaan meni pilalle.

3.jpg

Käännän tonttufudgen ohjeen tähän ja listaan ne pari huomiota, joiden ansiosta en polttanut seosta toisella kertaa.

Tonttufudget:

100g = 1 pussi JuleSkum karkkeja (muutkin vaahtokarkit saattaisivat käydä, näissä on kuitenkin ihan oma makunsa)
2dl ruokosokeria
50 g voita
1dl vispikermaa
100g valkosuklaata
(koristeita?)

Vuoraa 20x20 neliskanttinen astia  leivinpaperilla. Pilko tonttukarkit kattilaan. Minun palaneessa versiossani katkoin ne puoliksi. Luulen, että ne sulavat nopeammin, mitä pienempinä paloina ovat. Toisella kertaa pilkoin ne siis ihan pieniksi. Lisää kattilaan voi, vispikerma ja ruokosokeri. Onnistuneella yrittämällä sulatin voita vähän jo valmiiksi, jolloin yhteensulamisaika lyhentyi. Sokerin kaadoin ihan viimeisenä keskelle niin, ettei se osunut kattilan reunoihin. Pilalle menneessä otoksessa sokeri nimittäin paloi ruskeiksi kupliksi kattilan reunaan.

Sulata ainekset keskenään, älä anna kiehua vielä tässä vaiheessa. Meillä on kaasuliesi, jonka käytössä en ole mikään mestari. Varmuuden vuoksi sammutin sen aina välillä, kun näytti, että seos alkaa kiehumaan ja luotin siihen, että karkit jatkavat sulamistaan lämpimässä rasvassa. Jälkikäteen isäntä sanoi, että tajuathan, että sun ei ole pakko käyttää siitä suurinta poltinta. Pienemmällä polttimella lämpö pysyy matalampana... No ensi kerralla otan tämän sitten huomioon!

4.jpg

^Tämä kuva on epäonnistuneesta yrityksestä... Kaikki ainekset ovat isoina paloina

5.jpg

^ Toisella kertaa onnistui, ja seos pysyi vaaleanpunaisena!

Kun kaikki ainekset ovat sulaneet tasaiseksi, anna kiehahtaa ja keitä miedolla lämmöllä. Louisen ohjeessa sanotaan, että 10 minuuttia - mutta minä sanon, että ota esiin digitaalinen paistomittari ja kyttää, koska seos saavuttaa 116 astetta. Ota kattila silloin levyltä! Muista sekoitella keittämisen aikana!

Kun lämpötila on saavutettu, lisää seokseen paloiteltu valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada siihen leivinpaperilla vuoraamaasi astiaan. Voit halutessasi ripotella päälle koristeita, minä laitoin sokerisydämiä. Voit kevyesti painella niitä massan pintaan, jotta ne tarttuvat.

Nosta jääkaappiin jähmettymään joiksikin tunneiksi. Kun massa pysyy kasassa, leikkaa kuutioiksi.

6.jpg

Kuten kuvasta näkyy, tein myös piparkakkufudgeja. Nämä ovat noista blogin kaikista fudgeohjeista teinin ja isännän lemppareita.

Piparkakku-fudget:

1,5 dl vispikermaa
425g ruokosokeria
150g voita
2rkl glukoosisiirappia
100g maitosuklaata
1 tl vaniljaa jauhettuna
Valmiita piparkakkuja (minä suosin Annas piparia, paitsi nimen kaksimelisen merkityksen vuoksi, myös siksi, että ne on helppo murentaa, kun ovat niin ohuita. Nyt Prismassa oli jäljellä vain appelsiinin makuisia Annas-pipruja ja koska minulla tuli vähän oksennusta suuhun pelkästä ajatuksesta, päätin käyttää itse leipomiani pipareita)

Vuoraa taas 20x20 astia leivinpaperilla. Murusta pohjalle piparia koristeeksi. Laita kattilaan kerma, voi ja glukoosisiirappi sekä sokeri. Toimi varmuuden vuoksi sokerin kanssa samalla tavoin, kuin tonttufudgejen suhteen... Sulata yhteen, älä anna kiehua. Kun kaikki aineet ovat sulaneet, keitä, kunnes lämpötila saavuttaa sen saman 116 astetta. Muista sekoittaa sekä kuumennus- että keittämisvaiheessa silloin tällöin.

Kun seos saavuttaa halutun lämpötilan, ota se pois liedeltä. Sekoita joukkoon pilkottu maitosuklaa, vanilja ja murustettuja pipareita. Määrää on vaikea sanoa... maun mukaan, taisin tällä kertaa laittaa 5-7 paksua piparia. Vatkaa seos sähkövatkaimella paksuksi ja kermaiseksi. Kaada astiaan, jonka olet vuorannut. Jos haluat kahdelle sivulle piparimurua, ripottele sitä vielä massan päälle (painele kevyesti kiinni?). Nosta jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa kuutioiksi, kun se on tapahtunut. Säilytä molempia fudgeja jääkaapissa.

Minun suunnitelmaani kuului siis purkittaa fudget lahjaksi. Maalasin spraymaalilla majoneesipurkkien kannet valkoiseksi ja liimasin niihin jouluiset piparkakkumuotit pikaliimalla. En maalannut kansia sisäpuolelta, ettei purkeihin pääsisi mitään haitallisia aineita.

7.jpg8.jpg

Ainakin yhden työkaverin kanssa mulla on tänään palaveri, eli ainakaan kaikki eivät ole vielä ehtineet lomalle. Vielä kun muistaisin ottaa lahjat mukaan (eilen piti nimittäin kaupunkireissulla toimittaa kummitytön lahja, mutta unohdin sen kotiin. Toisaalta näin sillä reissulla sattumalta kummipoikani ja annoin sille rahaa, että ainakin toinen kummilapsi tuli hoidettua...)

Joko siä oot joululomalla?

xoxo,

minä

 

Aiemmat luukut:

Luukku 1 - joulukalenteri
Luukku 2 - piparikuusi
Luukku 3 - paperitähti
Luukku 4 - joulumarkkinat
Luukku 5 - jouluinen Porvoo ja joululahjaideoita
Luukku 6 - omaa aikaa
Luukku 7 - Rocky Road-kuuset
Luukku 8 - Muumien taikatalvikakku
Luukku 9 - sulaneet lumiukot
Luukku 10 - joululimppu
Luukku 11 - karppitilkkutäkkifoccacia
Luukku 12 - paketoi lahjoja
Luukku 13 - joulukukat
Luukku 14 - misteli
Luukku 15 - jouluviiri
Luukku 16 - kromikävyt
Luukku 17 - jouluappelsiinit
Luukku 18 - lumisadepallojätskiannos
Luukku 19 - tonttumuffinit
Luukku 20 - kinkku ja kuusi

 

* Siirretty Starboxista 17.2.2019 *