Loman alussa mietimme, mitä voisi tehdä ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi. No, luontoon pääsee tietysti... Päätimme suunnata Ristiinaan ihastelemaan Astuvansalmen kaliomaalauksia. (Toki diesel maksaa... ja eväät.)

A1.jpg

Parkkipaikalta on muutama kilometri (?) matkaa kalliomaalauksille. Kun olin pulskemmassa kunnossa joskus, muistan olleeni ihan kuollut jo puoivälissä matkaa. Nyt nauratti, miten helposti matka taittui. Ei ollut tarvetta pysähdellä. Jopa taapero jaksoi kävellä melkein koko matkan itse!

b2.jpg

A4.jpg

A5.jpg

Metsässä oli tehty aika paljon hakkuita, mikä rumensi maisemaa. Mutta ihan kauniitakin paikkoja matkan varrelle sattui. "Mustikkamummo" oli taas elementissään. Vastaan tulleet vaeltajat kertoivat nähneensä kyyn polulla. Sen vaiheen yli taapero kannettiin. Myöhemmin taapero sanoi kauhuissaan: "Ei uskalla kävellä!" "Miksi ei?" kysyin minä. "Käämeitä!" vastasi taapero. Minä kysyin tietysti, että missä. "Tossa!" sanoi taapero ja osoitti puun juurakoita polulla. Voi pientä pölöpäätä!

b3.jpg

Sitten alhaalla siinsikin jo Saimaa.

A6.jpg

b1.jpg

Laiturin vieressä on ulkohuussi, joten kaikki retkeilijän tarpeet on huomioitu. :)

Ennen kalliomaalausten ihastelemista istahdimme syömään eväitä. Olin tehnyt kotona karppisämpylöitä ja keittänyt munia. Kaikki muu napattiin matkalta mutkaan. Näettekö tuon värikkään pilkun tuolla? Siellä poikaystävä levitteee eväitä...

A8.jpg

A10.jpg

A12.jpg

A13.jpg

A15.jpg

Oltaisi näköjään voitu ottaa jotain paistettavaakin mukaan, kun griipaikkakin olisi löytynyt...

A9.jpg

A7.jpg

A18.jpg 

Sitten niitä itse maalauksia katselemaan... Kävin ystävän kanssa muutamia vuosia sitten Norjan Altassa katsomassa sikäläisiä kalliopiirroksia. Niihin nähden nämä eivät oikein tunnu miltään... mutta Suomen mittakaavassa tämä taitaa olla paras löytö.

Uskontotieteen oppikirjoista muistan hirvet, joilla on sydänmerkki ja sarvipäisen hahmon, naishahmot, veneet ja metsästäjät, jotka Astuvansalmelle on ikuistettu. Loppuvaiheessa opintoja keräsin helppoja opintopisteitä - ja Suomen muinaisusko tarjosi niitä...

A16.jpg

A17.jpg

Joku on varmistanut että hänen kädenjälkensä näkyy...

A20.jpg

Harmittaa että tuo jälki oli niin korkealla, että en päässyt mallaamaan omaa kättäni siihen. Kuvioiden piirtämisen aikaan vesi on ollut aivan järkyttävän paljon korkeammalla kuin nyt! Kuviot on piirretty joko jäältä tai veneestä.

Oppikirjasta muistan myös sen, että usein maalaukset tehtiin kallioihin, jotka muistuttivat kasvoja. Niitä pidettiin kai jumalina. Maalta se ei ihan selviä, mutta jos pääsisi veneellä Saimaalle, huomaisi että tässäkin kalliossa on "kasvot".

a19.jpg

Kaikki alemmassa kuvassa oleva on olut veden pinnan alla aikoinaan.

A21.jpg 

Ihan hauska päiväretki. Maasto ei kaikin paikoin ole erityisen helppokulkuista, joten lastenvaunuja tai huonokuntoista mummoa en veisi lenkkipolulle...

a22.jpg

A23.jpg 

Jotta sellaista...

xoxo,

minä


PS. Norjassa tästä lystistä piti maksaa pääsymaksu. Meillä se on ilmaista, käyttäkää hyväksenne!