Suosikin Bees & honey-palsta oli aikanaan täynnä niitä kysymyksiä: "Olen 13v. Poikaystäväni on 19v. Onko ikäero ok?" - No ei todellakaan ole! 13-vuotias on vielä lapsi ja 19-vuotias aikuisuuden kynnyksellä. Aikuisella on ihan erilaiset tarpeet ja ajatusmaailma, kuin lapsella. On suojaikäraja ja ja ja...

 Otetaanpa toinen kuvitteellinen tilanne...

"Olen 35v. pastori, taloudessani asuu 29v. upseeri. Onko ikäero ok?" - Luulin, että on, kun kyseessä on kaksi aikuista ihmistä. Mutta... Perehdytäänpä tähän hypoteettiseen pariskuntaan. Tavatessa nainen oli 31 ja mies juuri täyttänyt 25. Nainen on ehkä vähän lapsellinen ja epäkypsä. Hän on tottunut viettämään aikaa itseään nuorempien ystävien seurassa ja antanut sen nousta päähän, että kolmikymppiseksi saakka kysyttiin paperit siideriä ostaessa. Ehkä hän kuvittelee elävänsä edelleen teini-ikää. Joka tapauksessa hän ei oikeastaan huomaa ikäeroa, jos ei tarkastella ajokortteja. Ja hän kuvttelee, että miehestä ehkä tuntuu samalta. Kunnes...

Tuli syksy 2016. Herra upseeri sanoi, että tulossa on yksikön perinneilta. Ne on avec-kutsut. Kerron lisää, kun selviää... Nainen varasi sen illan kalenteriinsa, ettei vahingossakaan ottaisi töitä siihen, vaan olisi valmis edustamaan. Kotiin kannettiin virallisennäköinen kutsu. Oli ilmaista hyvää ruokaa, tanssimusikkia ja muuta hauskaa. Pukeutumiskoodi "farkut tahi vastaavat" eli mistään jäykistelystäkään ei ollut kyse. Mutta mies ei halunnutkaan sitten lähteä. Naista se vähän harmitti, olisi kivaa välilä tehdä jotain ilman lapsia. Mutta minkäs teet.

1.jpg

Erään metsäleirin päätteksi (päivää ennen juhlia) mies sanoi, että en ilmoittanut meitä sinne juhliin. Kyllähän nainen sen jo tiesi, siitä oli ollut puhetta. "Mutta meidät on kutsuttu toisiin bileisiin. Naamiaisiin!" Bileet olisivat täällä Kotkassa. Samana päivänä kuin ne toiset juhlat. Nainen innostui, sillä naamiaisista hän piti eniten kaikista juhlista.

Seuraavana aamuna nainen kysyi varovasti, että ollaanko me illalla menossa sinne juhliin. Lapsenvahti pitäisi varmaan hankkia... Johon mies vastasi, että ei meidän varmaan kannata, "koska ne muut siellä ovat JOPA MINUAKIN NUOREMPIA"!

%%#¤%"¤#"##%¤%&#¤%  (Tässä kohtaa alkaa päässä soimaan sen yhden Sannin biisin kertosäe...)

Siis nainen on liian vanha juhliin? Tämä on ihan OK, voi olla, että olisin kummajainen siellä "ysiykkösten" (kuten mies asian ilmaisi) joukossa... tai siis, että se kuvitteellinen pastori olisi. Mutta pitikö hänelle alunalkaenkaan kertoa juhlista, jos mies ei halunnut naista sinne viedä? On yksi asia, että ihmiset juhlissa ajattelevat, että äijä otti mutsin mukaan. Mutta jos sen kuulee oman puolisonsa suusta, on tilanne aika jäätävä. Toista voisi mielestäni suojella tuollaisilta kommenteilta. Joskus pieni valkoinen valhekaan ei satuta niin paljon kuin totuus. "Rakas sinusta on tullut (liian) vanha."

 

2.jpg

Voi olla, että tällaisessa hypoteettisessa tilanteessa työntäisin herneen melko syvälle nenääni...

Mitä tehdä, kun on liian vanha samoihin juhliin puolisonsa kanssa? Siihen minulla ei ole vastausta. Mutta jos sitä osaisi etukäteen pohtia, millaisia ongelmia parisuhteessa ikäerosta johtuen voi aiheutua, säästyisi varmaan itkuilta. Nainen panosti sen varaan, että naiset elävät keskimäärin 7 vuotta miehiä pidempään, ettei tarvitse kauaa olla yksin...

Myöhemmin mies selitteli, ettei halunnut loukata, vaan vain varoittaa. Naisen mielestä varoittaminen kuuluisi näin: "Ne on kyllä sitten kaikki vähän nuorempia, haluatko silti lähteä?" Nainen on pohtinut paljon, onko ikäkysymys hänelle ongelma vai puolisolle ongelma. Kummassa päässä luuria on vikaa, lähettimessä vai vastaanottimessa? Jos potee itse ikäkriisiä, kuuleeko sanoman eri tavalla, kuin se oli tarkoitettu vastaanotettavaksi? Vai oliko sanomassa alun alkaenkin lataus? 

3.jpg
Pitäkää naamiaisenne! Ei mulla varmaan olisi ollut mitään sopivaa päällepantavaakaan....

 

Siis kuuden vuoden ikäero, onko OK? Ihan kaverin puolesta kysyn...

xoxo,

ikäsensitiivinen minä

 

 

PS: Nainen olisi saattanut rauhoittua hieman, jos kotona olisi odottanut tällainen paketti:

4.jpg5.jpg6.jpg

 

* Siirretty Starboxista 6.2.2019 *