Ennen äitienpäivää joku kysyi eräässä Facebook-ryhmässä, johon kuulun, että mitä äidille lahjaksi. Monet vastasivat samalla tavalla: Lampe Berger, paras lahja ikinä. En vaivautunut edes selvittämään, mikä *piip* Lampe Berger oli. Jos se kerran oli lahjojen aatelia, äitini saisi sellaisen! Selvisi, että Lampe Berger on pullo, jossa poltetaan hajullisia (tai hajuttomia) nesteitä, jotka desinfioivat ja puhdistavat huoneilmaa ja jättävät sen raikkaan tuoksuiseksi.

Muutamia kuukausia myöhemmin huomasin meillä kotona ongelman: makuuhuoneessa haisi vanhalle miehelle! Olen törmännyt ongelmaan aiemminkin elämässäni. Nyt empiirisen kokeeni perusteella, johon on satunnaisotannalla valittu kaksi koehenkilöä, voin sanoa, että molemmat koehenkilöt alkoivat erittää vanhan miehen hajua täytettyään 29. Eli ilmeisesti miehen aineenvaihdunnassa tapahtuu jotakin siinä vaiheessa elämää... Syytin eksää huonosta hygieniasta ja olin kiukkunen, kun makkarissa haisi aina, vaikka vaihdoin tiheään liinavaatteita ja tuuletin jatuvasti. Mielenosoituksellisesti muutin pois makuuhuoneesta. Nyt kun olen melkovarma, että nykyinen isäntä kyllä peseytyy, ja petivaatteet haisevat silti vanhainkodille, tajuan, että olen ehkä ollut vähän kohtuuton eksää kohtaan... Anyways, koska en jaksaisi taas vaihtaa miestä nuorempaan malliin, päätin hankkia kotiinkin Lampe Bergerin! (Jos joku ei tajua, niin tässä on huumoria mukana, en oikeasti ole vaihtanut miestä hajun takia, ja löysin nykyisen isännänkin vasta, kun edellinen oli jo muuttanut pois) 

Lampe Berger täytetään osittain siihen kuuluvalla nesteellä ja pujotetaan lanka paikalleen. Ekalla käytöllä odotetaan parikymmentä minuuttia, että lanka ehtii imemään itseensä nestettä ja sitten lamppu sytytetään. Ei kannata pitää naamaa lampun yllä sitä sytyttäessä, liekki on alkuun niin korkea, että siinä saattavat kulmakarvat kärähtää.

1.jpg

2.jpg

Lampun annetaan palaa kaksi minuuttia, siiten se puhalletaan sammuksiin ja laitetaan sekoituskorkki päälle. Se tekeekin lampusta tosi kauniin näköisen. Ihan koriste-esine itsessään! Peruslamppua on paria eri mallia (kuvissa olen nähnyt erikoismuotoiltujakin). Minun silmääni miellytti tämä neliskanttinen.

3.jpg

Jos mietitte, kuka on tuo supermallimaisen kaunis nuori nainen kuvassa mun "yöpöydällä", niin sehän on mun teini. Teinin iskä on napannut tuon rippikuvan. Teini välttelee kameraa ja mun blogia, mutta sainpas senkin sisällytettyä päivityksiini! :D

Lamppua voi polttaa 20 minuuttia 8:aa asuinneliötä kohden. Osto-ohjeissa sanotaan, että kannattaa ostaa hajujen lisäksi hajutonta mestettä, jotta voi laimentaa tuoksuja. Minä ajattelin, että pöh, eikä aleta mitään laimentelemaan! Tilasin mielestäni tuoksuja, jotka kuulostavat jo valmiiksi miedolta: puuvilla, manteli ja vanilja. Ensimmäisenä kokeiluun meni puuvilla, koska erehdyin kysymään isännältä, mitä kokeiltaisiin ja hän vastasi, että puuvilla kuulostaa hyvältä, koska se tuoksuu orjuudelta. (Isännästä pitää tietää, että sillä on todella sopimaton ja musta huumori, vaikka se ei oikeasti ole niin pöllö, kuin antaa ymmärtää...) Puuvilla oli minusta yksistään aika tymäkkä tuoksu, se olisi todella kaivannut laimennusta. Nuo muut kelpaavat minulle kyllä sellaisenaan.

Hyvin peittyy vanhan miehen haju... ja muissakin tilanteissa Lampe Bergeristä voi olla hyötyä. Sen avulla voi poistaa epämieluisia tuoksuja vessasta, kukkakaalin hajun keittiöstä gratiinipäivänä tai kaninpissan tuoksun nyt, kun kanit (...tai siis kani, toinen kuoli toissaviikolla), ovat talven sisällä.

4.jpg

5.jpg

Käyttökokemuksista sen verran, että tässä päivänä eräänä en täytön jälkeen saanutkaan lamppuani syttymään. Luulin jo hajoittaneeni lampun. Yritin googlettaa vastaavia kokemuksia. Hauilla "Lampe Berger ei syty" "Lampe Berger hajosi" ja "Lampe Berger rikki" ei löytynyt mitään aihetta edes etäisesti sivuavaa ja ajattelin olevani universumin ainoa tahvo, joka on onnistunut hajoittamaan lamppunsa. Sitten hoksasin, että lamppu oli varmaan edellisessä käytössä mennyt niin tyhjiin, että lanka oli kuivunut. Kun odottelin kärsivällisesti sen 20 minuuttia, lamppu pelitti taas. Eli idioottivarma, jos selviää minun käytössäni!

Lampe Bergerin Facebook-sivuilla on lista jälleenmyyjistä. Sisustusliike Paketti Kotkassa torin laidalla näyttäisi myyvän näitä tällä paikkakunnalla. Minä tilasin omani kauempaa (osamaksulla tietenkin :D). Lampun hinta on n.40 euroa ja nesteet maksavat n.15€/puoli litraa.

Tässä siis joululahjavinkki hänelle, jolla on jo kaikkea, mutta jonka luona ehkä haisee pahalle... ja kun saat lahjaksi tällaisen, voit miettiä, mitä ystäväsi yrittävät sinulle viestiä!

xoxo,

minä

 

* Siirretty Starboxiin 6.2.2019 *