1.jpg

Kastelholmasta päätimme jatkaa matkaa vielä Bomarsundiin. Ajomatka kesti kymmenisen minuuttia. Siinä, missä Kastelholman linna oli ruotsalainen, Bomarsund on venäläisten rakennuttama. Linnake jäi kesken brittien hyökättyä sinne Oolannin sodan aikana. (Jos päässäsi ei nyt alkanut soimaan "Ja se Oolannin sota oli kauhia...", olet onnellinen!)

Linnake on aivan raunioina ja raunioalue on aivan käsittämättömän laaja! Sen kiertäminen olisi vaatinut reilun neljän kilometrin kävelylenkin. Minä ja napero aloimme olla jo väsyneitä ja nälkäisiä. Isännällä energiaa olisi vielä riittänyt mutta hän taisi todeta, että näiden kahden neidin kanssa ei kannattunut ottaa sitä riskiä, että alkaisivat kiukuttelemaan nälkäänsä. Niinpä ihailimme vain autotien välittömässä läheisyydessä olevia osia linnakkeesta.

2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

Ihan mielipuolista edes yrittää puolustaa tuon kokoista ja muotoista linnoitusta. Aika pian se antautuikin. Jäljellä olevissa muurin osissa näkyy vielä osumia.

7.jpg8.jpg

Näilläkin raunioilla laidunsi lampaita. Ahvenanmaalaiset ovat keksineet yhdistää muinaismuistot ja lampaat.

9.jpg

^ Missä miehet ratsastaa, siellä lampaat ei voi laiduntaa?

Jätimme siis melko pian Bomarsundin taaksemme ja lähdimme etsimään ruokaa ja tietä takaisin Maarianhaminaan. Matkalla olimme nähneet Maarianhaminan ja Kastelholman välissä korkealla tien päällä näköalaravintolan ja päätimme testata sitä. Niinpä pysähdyimme Uffe på bergetiin ruokailemaan.

10.jpg11.jpg12.jpg

Minä söin pizzan, neiti Carbonaraa ja isäntä paistettua ahventa. Ahvenen kanssa tarjoillut perunat olivat kuulemma ihan parhautta. Kaipa se ruoka maistui jo siksikin, että olimme olleet koko päivän ulkona!

Jo ravintolan terassilta oli aika hienot näkymät mutta päätimme maksaa muutaman lisäeuron ja kiivetä vielä näköalatorniin.

13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg

Sellaisen vinkin annan, että vessakäynti kannattaa hoitaa jossain muualla, jos suinkin mahdollista. Tuolla oli vain äärimmäisen pahan hajuiset ulkohuussit. 

Tästä ehdittiin sitten vielä ennen sulkemisaikaa SALTiin, mutta siitähän kirjoittelinkin jo täällä. Ahvenanmaan reissu lähenee jo loppuaan... enää ovat jäljellä merimuseo ja Pommern. Mutta niistä lisää myöhemmin!

xoxo,

minä

 

* Siirretty Starboxista 31.3.2019 *