Olimme taannoin Naantalissa ja poikaystävän kanssa autoa ajellessa kuuntelimme radiota, jossa ohjelman juontaja sanoi, että seuraavaksi jakaisi vinkkejä niille, joiden mielestä siivous on turhaa. Himosiivoojat jakaisivat omat niksinsä. Poikaystävä yritti välittömästi vaihtaa kanavaa mutta minä pyysin kuuntelemaan, miten mullistavia vinkkejä olisi tulossa. Odotukset eivät olleet kovin korkealla... ja eihän pessimisti pety. Vinkit kuuluivat näin:

"Tiskatessasi voit pyyhkiä myös rätillä tiskialtaan, niin keittiö näyttää siistimmältä."

"Voit suorittaa pikaimuroinnin."

"Pyyhi pölyt joka päivä, se vie vain viisi minuuttia."

Nämäkö niitä vinkkejä olivat? Tuossahan vain kerrottiin, miten siivotaan! Ei kai kukaan ole niin tyhmä, että ei tiedä, että voi vaikka imuroida. Lisäksi kyseenalaistan pölyjen pyyhkimiseen kuluvan ajan. Ehkä jos asut vaatekomerossa, pyyhit pölyt viidessä minuutissa. Meillä kuitenkin on 6h + keittiö, eteinen, aula, pari vessaa jne. ja kaikissa verrattain paljon tavaraa, ja meillä on lemmikkejä. 5 minuuttia ei ihan riitä! Poikaystävä puolestaan puuttui siihen, että vinkit ovat niille, joiden mielestä siivoaminen on turhaa - ei kai se kenenkään mielestä turhaa ole, ainoastaan ikävä tehdä!

Minä myönnän, että olen laiska siivoamaan. En todellakaan mikään himosiivoaja! Mutta tässä minun vinkkejäni, joilla saan itseni motivoitua siivoamaan.

1. Jätä siivousvälineet kauniisti esille tai piilota käden ulottuville

Tämän oven takaa löytyy kodinhoitohuone, joka on iso osatekijä siinä, että nykyisin sentään yritän pitää kodin siistinä.

tvattstuga.jpg

Heti ruuvattuamme tämän kodinhoitohuoneen oveen, törmäsin tähän kirjoitukseen:

tvattis.jpg

Omaksi puolustuksekseni voin sanoa, että minä tiedän kyllä, missä pesutupa on - mutta jos meidän (ruotsinkieliset???) vieraamme eivät sitä vaikka tiedä, he osaavat avata oikean oven. Lisäksi kyltti muistuttaa minua leirintäaluereissuista ympäri pohjoismaita ja on minulle siksi rakas... Mutta nyt poikettiin vähän asiasta.

Siivousaineet ovat rumissa ja värikäissä pulloissa (useimmiten) kaupasta ostettuna. Piilota rumat pullot - kuitenkin niin, että ne ovat käden ulottuvilla. Jos siivousaineita joutuu etsimään ja penkomaan jostain kaukaa, niihin tarttuminen vaatii suurempaa motivaatiota.

Näissä Villa Woodista Karhulasta ostetuissa polkupyöränkoreissa säilytän ikkunan ja lattianpesuun tarvittavia aineita ja välineitä:

khh8.jpg

Ylhäällä vannassa on sitten muita aineita:

khh3.jpg

Toinen keino on vaihtaa aineet toisenlaisiin pakkauksiin. Clas Ohlsonilta saa kolmea kokoa apteekkipulloja, joihin minä jemmasin tahranpoistoaineet (keskikoko, ehkä?). Pienimmälle en ole vielä keksinyt käyttöä, joten sille en ole vielä askarrellut etikettiä. Säilön aineet oikeiden apteekkipullojeni kanssa hyllyssä.

khh7.jpg

2. Kaikelle paikkansa

Kun kaikella on paikka, johon asiat laittaa, on koti helpompi pitää järjestyksessä.

khh10.jpg

khh11.jpg

3. Tee siivousaineet valmiiksi

Ämpärin ja veden kanssa lotraaminen on ärsyttävää ja vähentää halua ryhtyä työhön! Jos siivousliuos on valmiina sumutinpullossa, homma sujuu leikiten - ja pullotkin näyttävät kivalta hyllyssä...

khh9.jpg

4. Osta nättejä siivousvälineitä

Rumaa muovista rikkakihveliä en viitsisi pitää näkyvillä, sen sijaan ostin metallisen/puisen rikkalapio/-harjasetin (taas Clas Ohlsonilta, tämä ei ole maksettu mainos!) ja söpöjä harmaanbeigejä siivousrättejä.

khh6.jpg

5. Jätä (tuunattu) silityslauta esille

Silittäminen on eniten syvältä kaikista kotitöistä. Lauta on iso ja kömpelö ja sen säilöminen hankalaa. Ennen minun piti aina kaivaa se esille kaapista, josta putosi 20 muuta tavaraa niskaan sen tuoksinassa. Ruma silityslauta jäi sitten lojumaan nurkkiin, kun sen takaisin kaappiin saaminen oli vieläkin ikävämpää kaikkien niiden pudonneiden tavaroiden takia...

Sitten löysin tämän inspiraatiokuvan Pinterestistä:

khhinsp.jpg:

Tuota Ikean kalustetta, jonka päälle lauta on asetettu, ei tietääkseni enää valmisteta. Bongasin kuitenkin Ikeasta kaksi Lack tv-tasoa hintaan 7,99/kpl. Laitoin poikaystävän ruuvaamaan ne päällekkäin (Maalasin nämä Clas Ohlsonin kalustemaalilla, sillä valkoinen malli oli Vantaalta silloin loppu, kun kävin ostoksilla ja halusin valmista heti, joten tyydyin mustiin. Alle laitoin Ikean pyörät ja Ikean koreja. Päälle tietysti Riviera Maisonin päällisen, joka lainaa hauskasti Alanis Morissetten biisin sanoja.

khh4.jpg

khh2.jpg

 

khh5.jpg

Minun versiossani tuohon silityslaudan päähän ei jää tuota tilaa, jonka alla ei ole mitään, minkä takia isäni mielestä siinä ei voi silittää kauluspaitoja. Minä olen kyllä pärjännyt... vaikka eipä minun juuri ole kauluspaitoja tarvinutkaan kyllä silitellä - papin vaatteita lähinnä.

Nyt silityslauta on aina valmiina käyttöön ja voin tarvittaessa rullailla sitä ympäriinsä. Sen alle sain myös säilytystilaa.

Jos tässä vaiheessa vielä kertoisin khh:n rempasta sen verran, että sen seinät oli maalattu samalla sinisellä sävyllä kuin kaikki muutkin huoneet (teinin huonetta, yläkerran vessaa, kylppäriä ja saunaa lukuunottamatta). Tämä on ainoa alakerran huone, josta puuttuivat (ja edelleen puuttuu) kattolistat ja nurkkalistat. Ne pitää siis vielä laittaa. Katosta sojotti rumia muoviputkia valmiina yläkerran mahdollista kylppärin rakentamista varten. Poikaystävä rakensi ulkoverhoilulaudasta (jota kattokin on) suojapömpelin suojaamaan mun silmiä niiden karmeudelta. Maalasin sen paneelikattomaalilla ja seinät valkoisella remonttiässällä, koska se kuulemma kestää kosteutta, jota kylppärin vieressä varmasti tulee! Hyllylevyt olivat huoneessa jo valmiiksi, mutta vaihdoin niihin kannakkeet ja maalasin sekä hyllyt että kannakkeet Clas Ohlsonin huonekalumaalilla. Jossakin vaiheessa tahdon toiseen päähän huonetta yläkaapit säilytystilan lisäämiseksi ja kuivausrummun oman mielenterveyteni lisäämiseksi. Sekin varmaan helpottaisi siistinä pitämistä, ettei tarvisi kuivattaa pyykkejä telineessä!

6. Maalaa lattia valkoiseksi

Valkoisessa lattiassa lika, roskat, hiekka, karvat ja hiukset näkyvät heti. Maalaa lattia valkoiseksi ja sinun on käytännön pakko siivota koko ajan, tai tulet hulluksi katsellessasi sotkuista lattiaa... Kätevää, eikö?

tvattis2.jpg

Noh, siinä minun panokseni siivousvinkkeihin. Mikä on sinun niksisi?

xoxo,

minä